Splitcane.

tonkin og værktøjDer har igennem tiden været mange store stangbyggere, hver især med deres egen stil: Evert Garrison, Jim Payne, Poul H. Young m.fl. Og der har været designere, som fx Charles Ritz der arbejdede sammen med Peon & Michel.

Garrisons og Carmichaels bog: ” A masters guide to building a bamboo fly rod” betegnes af mange som “bogen”! Garrison var en dygtig og banebrydende stangbygger. Men i hans tid – ligesom i vores – holdt man sin viden tæt ind til kroppen. Mange af de gamle stangbyggere bevogtede deres taperinger og teorier meget nidkært.

Garrison, der desværre døde inden bogen var færdig, fortalte, hvad han ”vidste” til Carmichael, der ikke havde samme tekniske indsigt som stangbygger. Herefter skrev Carmichael  bogen.

Garrisons stress kurver har været udsat for mange fortolkninger og angreb – men han var en god ingeniør og var i stand til at beregne stress i splitcane. I dag bruger mange Garrisons stress kurve som grundlæggende værktøj, når der skal designes ny splitcane.

Dog kan noget af det, han fortalte Carmichael godt have været lagt ud som røgslør.


garrison bindemaskineBegynder man at snakke stil og aktion på en splitcane, kan man hurtigt komme til at træde vande, da det emne er forbundet med mange gamle traditioner.

Man kan groft dele ind i: topaktion, fulflex og bundaktion.

Bundaktion bruges fortrinsvis til spreykast. Fulflex aktion kan deles ind i normal fulflex og parabolisk aktion, der kan beskrives således: stangen bøjer sig under kast lige over håndtaget, mellemstykket er mere stift og bøjer sig mindre, toppen af stangen bøjer sig præcist som bunddelen.

Semi parabolisk aktion virker som parabolisk aktion – dog med tyndere top, hvilket gør at den ikke virker så top tung.

Så har vi topaktion og herunder progressiv aktion, dette kan beskrives som en 2/3 dels aktion, eller midt aktion med en tynd top. Én progressiv stang bøjer sig alt efter hvor meget den belastes.


Charles Ritz designede stænger for Peon & Michel. Ved et uheld blev han ophavsmanden til parabolisk aktion. Han sendte sin 9 fods stang til eftersyn på fabrikken forud for en fisketur. Da den var klar, blev den sendt med et bud til hotellet. Budet var så uheldig, at han undervejs fik fluestangen i cykelhjulet. Fremme ved hotellet afleverede han stangposen med indhold og 
forsvandt hurtigt. Charles Ritz pakkede bilen, og kørte mod Tyskland. Da han ankom og pakkede ud, opdagede han, at fluestangen var knækket lige under topøjet og over håndtaget. Håndtaget havde en ferrulle, så det kunne tages af. Da han ingen reservestang havde med, reparerede han stangen, så godt han kunne – et slangeøje blev til topøje, og han varmede ferrullen af det knækkede stykke og monterede den på bundstykket. I starten syntes han, at stangen var lidt underlig, men han rettede sig efter stangens rytme og opdagede, at den var blevet mere kraftfuld og rolig – stangen kunne løfte en lang line fra vandet og lægge den præcist ud igen. Hermed havde han fundet inspiration til parabolisk aktion.


Mens Charles Ritz og Peon & Michel byggede splitcane med parabolisk aktion i Europa, eksperimenterede den amerikanske stangbygger Poul H. Young med lignende taperinger, uden at han havde hørt om de europæiske stænger. Han byggede en serie af paraboliske stænger med navne som fx Migde og Perfectionist, som han i øvrigt kaldte ”experiment taperinger”. De havde tyndere top og virkede mindre toptunge. Semi paraboliske fluestænger er forhold til deres vægt kraftfulde stænger.


Stangbygning.


splitter efter ovn hædningGår man med drømmen om at bygge en Splitcane stang, og har man tiden til det, er det en god idé, at prøve at tage kontakt til en af Danmarks mange stangbyggere. Der kan nemlig vise sig at være mange forhindringer undervejs, når man begynder ”byggeriet”.


Der findes mange informationer om stangbygning på Nettet og ligeledes er der en del bøger om emnet, selvom disse kan være svære at finde i Danmark. De findes nemmere i engelske og amerikanske Netbutikker. Det samme gælder materialerne til stangbygning.


Først skal man anskaffe sig tonkin, som er den bambus art der bruges ved stangbyggeri. Dernæst skal der bruges en hel del værktøj: høvle, knive, stemmejern, file, skydelærer og andre nemt tilgængelige ting. Til fremstilling af klingen skal man bruge høvllærer, bindemaskine og en hærde ovn.

høvlelæreTil limningen af håndtag skal der bruges en korkpresser, en drejebænk til slibning af håndtaget samt en beviklingsbænk.

Nogle af tingene kan man selvfølgelig undvære: beviklinger kan man lave i hånden, håndtaget kan slibes ved opstilling på nogle træklodser og brug af en boremaskine, osv.


Det er en dyr og lang proces at komme i gang!

Og enten bliver man alvorligt bidt af det eller også giver man op undervejs på grund af problemer – disse kunne måske være afhjulpet med lidt vejledning.


I mit tilfælde var jeg så heldig at få kontakt til en af Danmarks dygtige stangbyggere – jeg blev forsynet med et stykke tonkin, og sat i gang under kyndig vejledning. Her havde jeg også adgang til det rigtige værktøj og kunne således springe de værste begynderfejl over. Men det er alligevel sværere end jeg havde forestillet mig!


Pas på fingrene. Tonkin er skarpt som et barberblad, når det splittes op. Det indeholder ligeledes kisel, som kan give betændelse og hævelser, hvis – eller rettere – når man skærer og stikker sig. Jeg blev forvist, og blev anbefalet 
handsker med gummi – dem har jeg anskaffet nu,  efter fingerspidserne blev skåret af mine læderhandsker.


Splitter.korkpresserDet første tonkinrør, rækker nok kun til en stang. Men alt efter kvaliteten og egen større erfaring, kan der blive op til 3 stænger af ét rør.

Mit første projekt har været lang tid undervejs, da jeg har haft for travlt med andre ting, men løbene vil jeg opdaterer  projektet.
Copyright © 2009-03 tonkin.dk

Til toppen af siden

splitcane@tonkin.dk
nike kd 7 michael kors outlet jordan 6 history of Jordan louis vuitton outlet retro jordans for sale sport blue 3s louis vuitton outlet louis vuitton outlet coach outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet beats by dre cheap coach factory outlet michael kors outlet louis vuitton outlet Louis Vuitton Outlet history of jordan 6s louis vuitton outlet retro jordans for sale louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet michael kors outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet new jordans 2014 history of jordan 6s Louis Vuitton Outlet jordan retro 11 jordan 11 concord history of jordan 6s michael kors outlet louis vuitton outlet jordan 6 history of jordan sport blue 6s jordan 6 sport blue cheap louis vuitton cheap louis vuitton louis vuitton outlet